Foto´s van bezoek aan Narvik (Narvik heeft ongeveer 20.000 inwoners) terug naar Noorwegen reisverhalen

Narvik Norway

Narvik is een kleine stad in Noord Noorwegen. Hier kunt u inkopen doen, museums bezoeken, in het omringende berggebied gaan wandelen of met de kabelbaan 655 meter omhoog gaan naar het bergrestaurant om van een prachtig uitzicht te genieten.
Bij helder weer kunt u hier ´s avonds ook genieten van de middernachtzon. De middernachtzon is hier te zien van circa 10 juni tot 8 juli.

Narvik Noorwegen
Narvik Noorwegen

Narvik Noorwegen

Narvik Norwegen

Narvik Norway paardenvrachtwagen

motorhome Beisfjord

Gisteren hebben we aan het voetbalterrein van Beisfjord geslapen, vandaag staan we bij het Monument van Jugoslavsk Minnelund

Mobilhome Beisfjord
Dromen zijn geen bedrog in Beisfjord


Ijzererts transport Kiruna Narvik

LKAB treinkonvooi

Een treinkonvooi kan tot 400 meter lang zijn naargelang zijn bestemmingEen vrachtschip ligt te wachten tot het aan de beurt is om geladen te worden met ijzerertsHet lossen van de treinwagons gebeurt automatisch, de wagons lossen onderaan, ze schuiven open en de lading wordt op een
transportband gestort die naar het vrachtschip loopt.

ijzerertstransporten van Kiruna S naar Narvik in N :

Kiruna is al eeuwen de belangrijkste ijzerertslocatie van Zweden. Het gebied is half zo groot als Zwitserland en heeft 25.000 inwoners. Het ijzererts wordt naar de 400 kilometer verder gelegen ijsvrije haven van Narvik vervoerd.
In Kiruna zelf kan de temperatuur in de winter dalen tot 45 graden Celsius onder nul.

De spoorweg loopt van Narvik in Noorwegen naar Kiruna in Zweden De Kiruna Kommun is met een oppervlakte van 20.000 km² één van de grootste gemeentes van de wereld, Kiruna is bijna zo groot als Belgie. Het uitgestrekte gebied is zeer dun bevolkt: van de 25.000 inwoners wonen er 19.000 in het centrum Kiruna C. Binnen Kiruna Kommun liggen er zes Lappendorpen, waar in totaal een 700tal Lappen wonen.

140 km boven de Poolcirkel ligt het centrum Kiruna C.
Het verhaal van Kiruna begint rond 1900.
Toen werd het winnen van ijzererts serieus aangepakt en kwam de spoorlijn naar Narvik gereed (14 juli 1903).
De mijnen van Kiruna zijn de rijkste van de wereld, sinds 1890 wordt het erts gewonnen.de Volkskrant NL
De Zweedse stad Kiruna dankt haar ontstaan, honderd jaar geleden, aan een van de grootste ijzerertsmijnen ter wereld. Vanwege diezelfde mijn moet de stad, die verzakt, verhuizen. ´We krijgen een kans om weer de perfecte stad te bouwen´.
Door Nanda Troost : ´Nu je het zegt ... de ploffen zijn luider geworden. Ze moeten steeds dieper, hè ? Ze komen verder onder de stad´. Ann-Helen Winnebäck Karlström (51) is nu al hét symbool voor de op handen zijnde verhuizing van de Zweedse stad Kiruna. Ze is vermoedelijk volgend jaar de eerste die met huis en al verkast. De ijzermijn van Luossavaara-Kirunavaara AktieBolag (LKAB), waaraan de stad haar ontstaan en bestaan heeft te danken, dreigt een groot deel van de stad te verzwelgen. In menig huis komen scheuren in de muren, zo ook in de flat van Winnebäck Karlström. Even verderop loopt er een barst door het fietspad. Vlak bij de mijn zijn stukken met hekken afgezet en is de Gruvvägen, de oudste weg naar de mijn, besneeuwd of niet, tot verboden gebied verklaard. Datzelfde geldt voor het meer waaraan Kiruna ligt. Door ondergrondse verzakkingen is 15 procent van het water weggelopen. lees verder

naar Noorwegen Narvik terug naar reisverhaal Noorwegen klik www.visitnorway.com/ nl.wikipedia.org/wiki/Ertsspoorlijn

© Noorwegen 2009