Stefaan de Schrijver met de motorhome   Reisverhaal Marokko Foto´s van 25 juli Fes Leerlooierijen terug naar Marokko reisverhalen

Leerlooierij in Fes 3

Leerlooierij in Fes 1e bad
De huiden krijgen hier de eerste bewerking, in de witte tanks is er een mix van water en kalk om de huiden te ontdoen van haren en vlees

Leerlooierij in Fes 0
Daarna worden ze opgehangen of neergelegd om te drogen, waarna ze weer definitief verhuizen naar een van de enorme taks met alle kleuren die je verkiest, zoals donker geel en blauw, maar overwegend roodachtige kleuren in verschillende variaties en tinten.

Leerververij in Fes 7
Enorme ronde kuipen, alle gevuld met gekleurde vloeistoffen vullen de open ruimten tussen de huizen.

Leerlooierij in Fes 5
De scene van het bewerken van leer gebeurt hier al eeuwen zonder van tactiek te veranderen.
Er hangt permanent een doordringende geur, veroorzaakt door het gebruik van alle soorten dierlijke producten zoals uitwerpselen, urine, en hersenen. Het is een perfect voorbeeld van hoe de stad Fes in Marokko zich vasthoudt aan zijn tradities, en aan zijn oude praktijken.

Leerlooierij in Fes 2
Van dierenhuidopkopers en bewerkers tot kleurders... je vindt ze hier allemaal

Leerlooierij in Fes
De mensen in Fes doen dit werk sinds de middeleeuwen, en hebben het beroep steeds doorgegeven van generatie op generatie.

Leerlooierij in Fes 9
Wie de leerlooierijen en ververijen in Fes bezoekt, heeft nadien een andere kijk op al die producten van leer die hier verwerkt zijn.

naar Marokko met de motorhome terug naar reisverhaal Marokko klik
© Stefaan de Schrijver

© Marokko 2009